TÄTT MELLAN KONSTNÄRERNA PÅ BORNHOLM

Det fick 45 deltagare på Tranåsbygdens Konstförenings årliga vårresa uppleva under Kristi Himmelfärdshelgen. Målet var att under den fyra dagar långa utflykten ta del av Bornholms kunstrunde med danskt ”hygge”. Dagarna var planerade av resegruppen, Inger Nilsson, Lena Thorblad och Ingegerd Sundberg, och fylldes av varierade konst- natur-, kultur- och
matupplevelser, för öga, själ och gom.

Första stoppet var förmiddagsfika på Värnamo golfrestaurang med en bedårande utsikt. Lunchen avnjöts på nyrestaurerad restaurang vid Wanås konst i norra Skåne vid Knislinge, en skulpturpark som årligen har 75000 besökare. En kort introduktion till parken hanns med, förhoppningsvis gav den impulser till egna framtida besök.

Efter lugn färjeöverfart från Ystad styrde bussen mot Allinge i det nordvästra hörnet av ön, som blev vår utgångspunkt för dagarna på ön. Bornholm har ett behändigt format på ca 3 x 4 mil, och ca 40 000 invånare. Resan var upplagd i en nordlig och en sydlig tur, bl.a efter tips av f.d. reseledaren Jan Franzén och konstnär Ingegerd Carlström.
Förutom åskknallar första natten, hade vi ett strålande försommarväder. Fredagen började med visning av Österlars Kirke, en av de fyra rundkyrkor som finns på ön, och som förutom kyrkorum fungerat som både magasin och försvarsanläggning. Guiden var klädd som en dåtida munk, och talade en danska som erbjöd vissa svårigheter. Efter följde besök på Baltic Sea Glaas och på samlingsutställningen för Kunstrunden på Gudhjems Museum.

Vår trygga busschaufför Anna fick verkligen bevisa sin yrkesskicklighet i branta Gudhjem. Bornholmarna var vana att tålmodigt vänta in bussars svängradier, klart bättre än i Sverige. Klassiska danska Gudhjems Rögeri gav oss en stor matupplevelse vid lunchen.
Gudhjems Rögeri

Vi blev guidade på Bornholms Kunstmuséum vid närliggande Heligdomsklipperne. ”Måste-besöket” på Nordeuropas största borgruin Hammershus fick en extra dimension både för guiden och oss då ruinen var insvept i dimma och tre bussar med körsångare anlände
samtidigt för konsert. Danska wienerbröd till kaffet är också ett ”måste”. På väg till dem hann några konstintresserade in på Galleri Klein intill hotellet. Middagen intogs på danska restaurangen Ellas utanför Sandvig, naturligtvis fleskesteg med rödkål, rikligt tilltagen.

Lördag morgon tog bussen oss söderut till Rönne. Först ut var Hjorths keramik med guidning i en verkstad där tiden stått stilla. Vi besökte illustratören och författaren Anna Margarethe Kjaergaard och den chilenska arkitekten/ konstnären Dewdrop, som arbetar mest i mosaik och vars namn Rocio betyder just daggdroppe.

Naturen utmed vägen tvärs över Bornholm till Svaneke liknade den skånska landsbygden. Lunchen var ett annat ”måste”, Pakhusets smörrebröd, som följdes av fria besök i gallerier och hos konstnärer. Galleri Benmel i Nexö höll öppet lite extra för oss och konstnären Mogens Vibe gjorde en elegant presentation av sina egna och de övriga sju konstnärernas verk. Konstnären Anne Cirkola tog emot i sitt kombinerade hem och ateljé med stora fascinerande färgrika målningar. En dejlig lördagsmiddag med kalvfilé och rabarbersås väntade på Restaurang Den
lille havfrue i Snogebeck och vi fick bevis för att den bornholmska maten utvecklats de senaste åren.

En tjock dimma omgav oss och planerat besök vid Due Odde på den sydliga stranden fick ersättas av information om krigsminnen av tyskars ockupation och kvinnliga ryska stridspiloter som bombade i krigets slutskede efter att ha spritt flygblad i Rönne och Nexö. Obekant för de flesta var säkert det faktum att medan övriga Danmark blev befriat i maj 1945, så var Bornholm ockuperat av Sovjet fram till april 1946. Dimman lättade ett stycke in på ön på väg hem och vi fick njuta av solnedgången främst på västkusten.
På återresan till färjan på söndagen gjorde vi en avstickare till det lilla fiskeläget Vang, där vi fick en strålande morgonpromenad för att se en spektakulär konstnärlig metallbro av danska konstnären Peter Bonnén (2002) i ett stenbrott.

Väl åter i Ystad njöt vi av ett vårvackert Österlen och lunchbuffé på Buhres Fisk i Kivik. Den sista programpunkten blev busstopp med kaffe och smörgås på Huseby slott, vars köttbullemackor de flesta föredrog att ta med i ”doggybag”. Deltagarnas tack till resegruppen och chaufför med medhjälpare för en väl genomförd resa uttrycktes av Stefan Barck genom överlämnande av hans ”Barckbitar”.
Inger Nilsson/Lena Thorblad