Höstresa

Tranåsbygdens konstförenings tvådagars höstresa genomfördes 1-2 september till Nyköping, Trosa och Nynäs slott med ett trettiotal deltagare. Resegruppen Ulla Lingmerth och Jan-Olov Melin hade planerat resan. JORO-buss körde och Ulla guidade genom hela resan.
Första stopp var fm-fika i NK-villan i Nyköping, som har skänkts till de anställda på NK:s verkstäder. På fräscha Sörmlands Muséum från 2018 pågår en ettårig utställning fram till mars 2024 om NK:s möbler, som tillverkades av NK:s verkstäder i Nyköping 1904 – 1973. Utställningen öppnade 50 år efter att verkstäderna stängts. Presentationen är lättillgänglig genom informerande text, inlånade möbler, foton och filmer.

På Bomans hotell i Trosa mötte nuvarande ägare Kristin Boman och förra ägaren Birgitta Hedenstedt upp med presentation och visning av hotellet. Lunchen serverades till modern fotokonst på matsalens väggar. Varje hotellrum är något helt unikt, som inte kan beskrivas utan måste ses, med olika färgsättning, inslag av mode som dyrbara sjalar, skor och väskor. Regnet hade upphört inför guidad stadsvandring, då också Trosapunsch fick avsmakas. Trosa Stadshotell var bokat för middag och övernattning.

Efter ytterligare strosande på lördagsmorgonen i de äldre kvarteren i Trosa gick resan söderut till Nynäs slott, som inte är kungligt utan har ägts av adelssläkter för jordbruk. Två engagerade guider berättade om slottets uppkomst från gården på 1300-talet som ägdes av Bo Jonsson Grip. Nuvarande stenhus uppfördes under 1600-talet av ätten Gyllenstierna. Under sonen Conrad Gyllenstierna kom storslagna mycket imponerande stucktak till, i herrns sängkammare och jaktsalongen, troligen av italienaren Carlo Carove. Under 1700 talet köpte ätten Hildebrand egendomen och en gigantisk målning av Hildebrandska guldbröllopet påvisade rikedom. Efter en period under ätten Bonde köpte finansminister Johan August Gripenstedt slottet i mitten av 1800-talet. Släkten behöll slottet som sommarbostad till 1984 då det såldes still Landstinget Sörmland och Nationalmuseum. Orangeriet var en härlig miljö för lunch.
På hemvägen gjordes stopp vid Kila kyrka från 1963. Utsmyckningen med guldmosaik i koret på 50 m2 av Bengt-Olof Kälde blev en konstupplevelse som dröjer kvar. Dopfunt, predikstol, ljusstakar kom från en tidigare kyrka.
Inger Nilsson